Wat is rijkdom?

Wat is rijkdom eigenlijk? En wanneer ben je rijk?

Zijn dat domme vragen? Nee, helemaal niet. Het zijn zelfs de slimste vragen die je kunt stellen. Want zelfs als je rijkdom afmeet aan de hoeveelheid geld die je op je bankrekening hebt staan, dan nog blijft de vraag hoeveel je moet hebben voordat je rijk bent. Is dat als je een ton op de bank hebt staan, een miljoen, of misschien pas bij 10 of 100 miljoen?

Het grappige is dat rijkdom voor iedereen iets verschillends is. Het hangt af van jouw eigen omstandigheden en jouw eigen beoordeling. Zoals iedereen zijn eigen verzadigingspunt kent waar het eten betreft, het punt waarop je ‘vol zit’ en er niks meer bij hoeft of kan, zo is dat ook met geld.

Rijkdom hangt ook af van je perspectief. Iemand die leeft in een vluchtelingenkamp in het droge Afrika, zal een gemiddelde Chinees bijzonder rijk vinden. Chinezen vinden zichzelf daarentegen helemaal niet zo rijk en kijken weer met een schuin oog naar Europa, waar de inkomens en voorzieningen op een stuk hoger niveau liggen. Wij kijken weer naar de overkant van de grote Oceaan (dat deden we tenminste voorafgaand aan de economische crisis) waar de Amerikanen leven in grote vrijstaande huizen met dubbele oprijlanen en garages, met dito benzineslurpende bolides en oversized koelkasten in de keuken.

Er is altijd iemand armer dan jij (financieel gezien), maar er zal ook altijd iemand rijker zijn dan jij. Afhankelijk welke kant je opkijkt, zul je je arm of rijk voelen. Het is een kwestie van perspectief.

Een bedrag is dus ook niet zo vruchtbaar als invulling van de definitie van rijkdom. Rijkdom zit niet in het geld zelf, maar in wat je met dat geld kunt doen. Geld is dus een middel en geen doel op zichzelf. Veel geld op de bank biedt jou de mogelijkheid om dingen te kopen en dingen te doen. En dan liefst die dingen waar jij blij en gelukkig van wordt. De dingen waar je je prettig bij voelt, die je geestelijk en lichamelijk vervullen, de dingen waar je naar verlangt, waar je kriebels van in je buik krijgt.

Rijkdom zit hem niet in het geld op zich, maar in het hebben van ruim voldoende middelen om aan al je wensen, verlangens en dromen te kunnen voldoen. Sterker nog, waar de vorige zin zich beperkt tot de dingen die je kunt doen, komt het er ook nog eens op aan dat je die dingen die je wenst of verlangt ook daadwerkelijk doet.

Rijkdom ligt dus in het vervullen van je wensen, verlangens en dromen en daarmee het bereiken van jouw levensgeluk.

Ik zal eens een poging wagen om het in een schema te vangen.

Geld is een middel om je dromen, wensen en verlangens te vervullen en daarmee je levensgeluk dichterbij te brengen. Rijkdom is niets meer of minder dan het bereiken en behouden van levensgeluk.

Maar daarmee heb ik je ongetwijfeld niet overtuigd. Je denkt hooguit dat je erin bent gestonken en nu met dit zweverige verhaal zit opgescheept over het ontdekken van jouw verlangens en het najagen en vinden van jouw levensgeluk. En dat terwijl jij alleen maar bakken met geld wilt binnenslepen.

Wees gerust. Ik ben absoluut geen zweverig type. Gun me dus nog een aantal pagina’s om duidelijk te maken wat er allemaal bij rijkdom komt kijken. Wil jij alleen maar rijk worden in de oude betekenis van het woord, dan kom je nog ruimschoots aan bod. Ik heb je rijkdom beloofd, dus dan ga je die ook krijgen!

Speciaal voor de op geld beluste mensen wil ik de volgende situatie voorschotelen:

Laten we eens een schot voor de boeg nemen. Stel je voor dat je al rijk bent. Dat jij als een kleine Dagobert Duck je eigen pakhuis hebt vol met geld. Dat je al het geld van de wereld hebt dat je je maar kunt wensen. Sluit je ogen en probeer je die situatie in te beelden. Je bent schathemeltje rijk. Je hebt zoveel geld dat je nooit meer hoeft te werken, dat je er absoluut niets meer bij hebt te wensen.

Goed, je bent rijk, je voelt je rijk. Maar wat dan. Wat ga je met al dat geld doen? Was het geld een doel op zich? Ga je erop zitten en genieten van je grote bezit? Of had je toch een bepaalde bestemming voor je fortuin in gedachten? Wilde je er iets mee bereiken?

Er zijn in de afgelopen jaren vele onderzoeken gedaan en enquêtes gehouden over wat mensen zouden doen wanneer ze de jackpot in de loterij winnen. Je kunt het rijtje vast wel dromen, want heel bijzonder is het allemaal niet.

1. We gaan natuurlijk op vakantie. Voor sommigen betekent dat zelfs een complete wereldreis of een cruise door een azuurblauwe zee.

2. Dan gaan we ook verhuizen naar een mooier en groter huis met een grote tuin in een betere buurt dan nu.

3. De auto wordt vervangen door een splinternieuw exemplaar, vers van de dealer. Misschien koop je zelfs een motor, voor menigeen een jeugddroom, zowel bij de mannen als bij de dames.

4. Niet voor iedereen, maar toch voor velen, komt door de loterijwinst de droom van het hebben van een bootje of super-de-luxe zeiljacht dichterbij.

5. Sommige mensen besluiten te stoppen met hun huidige werk. Zij beginnen voor zichzelf of besluiten (voorlopig)  helemaal niets meer te doen. Een grote meerderheid besluit in ieder geval het aantal contracturen terug te brengen en in deeltijd te gaan werken.

6. Een vakantiehuisje komt ook binnen handbereik, al zal niet iedereen daarom staan te springen.

7. Wat resteert delen we met onze vrienden en familie en zetten we op de bank om van te rentenieren.

Ik daag je uit om voor jezelf het lijstje af te maken. Stel dat alles mogelijk is en er geen grenzen zouden zijn, wat zou jij dan allemaal willen doen en bereiken?

Beschrijf datgene dat jouw leven echt gelukkig zal maken. Want ik ga ervoor zorgen dat je datgene dat je echt wilt het komende jaar ook daadwerkelijk gaat krijgen. Of bij hele grote wensen in ieder geval dat je flinke stappen in de goede richting hebt gezet en dat je binnen enkele jaren dat doel hebt bereikt.

Het is dus uitermate belangrijk dat je dat lijstje helder voor ogen hebt en houdt. Zie het als een boodschappenlijstje. Het zorgt ervoor dat je gefocust bent op dat wat je echt wilt krijgen en voorkomt dat je wordt afgeleid door alle andere aanbiedingen en verleidingen van de supermarkt van het leven.

Er mag de komende tijd nog best wel iets bij of vanaf, maar maak je lijstje nu even zo compleet mogelijk. Het kan gaan om dingen die je wilt hebben, maar ook om dingen die je wilt doen of bereiken. Verderop gaan we met dit lijstje verder werken. Dit is jouw rijkdom! Lijst het in, hang het op, stop het in je broekzak. Geniet maar vast van de gedacht dat dit alles nu binnen handbereik ligt. En daar gaan we dan ook gelijk mee beginnen.