Spoor 1: Geld

Wat zijn we in onze westerse samenleving toch gefixeerd op geld. “Money makes te World go round”. En het feit dat jij deze website leest betekent dat jij er ook wel wat meer van kunt gebruiken. Daar is niets mis mee! Nog even los van wat je met al dat geld gaat doen – daarop kom ik bij het tweede spoor terug – is het verlangen naar meer financiële armslag heel menselijk.

Ik spreek wel heel bewust van het financiële totaalplaatje. Je kunt nog zoveel geld verdienen, als het langs de achterkant er als een waterval weer uitloopt, zul je er nooit genoeg van hebben. Tussen beide stromen, de stroom naar binnen en de stroom naar buiten, hoort een balans te bestaan (waar hebben we dat woord eerder gehoord). Maar niet alleen een evenwicht, nee, er hoort ook een klein dammetje of stuwmeertje bij, waarin je een buffer hebt opgeslagen voor die enkele keer dat het je tegenzit.

We gaan er samen voor zorgen dat de stroom inkomsten wordt vergroot, dat de uitgaven worden gematigd en dat jouw stuwmeertje zich langzaam of heel snel kan vullen met het verschil tussen beiden.

Hoe ziet jouw financiële plaatje eruit?

Het gaat er daarbij niet primair om, om een zo groot mogelijk vermogen te verzamelen. Dat kun je doen als je gelukkig wordt van een bankafschrift met heel veel nullen erop. Maar belangrijker zijn de uitgaven. Die uitgaven maken het namelijk mogelijk om dingen te kopen of dingen te doen. Dingen die je leven vergemakkelijken, het veraangenamen, daar kleur aan geven en je simpelweg gelukkig maken.

Dat betekent niet dat je alleen levensvreugde kunt halen uit dingen die geld kosten. In tegendeel, de meeste daarvan zijn juist gratis, maar ook daarop kom ik bij het tweede spoor terug.

Ik wil nog even heel nadrukkelijk stilstaan bij het belang van een schuldenvrij leven. Helaas kunnen heel veel gezinnen daar niet meer van spreken. Door de verleidingen van de commercie of botte tegenslag in het leven zijn zij beland in een situatie waarin zij omringd worden door schulden. Leningen die zijn aangegaan bij de aanschaf van een auto, uiteraard de hypotheek, het krediet op de creditcard dat volledig is gebruikt, het persoonlijke krediet, de studieschuld die nog afgelost moet worden. Maar ook ontslag of de kosten in verband met ernstige en langdurige aandoeningen kunnen uiteindelijk leiden tot langlopende financiële verplichtingen.

En die schulden drukken op jouw totale gezinsinkomen, maar ook op jouw gemoed. Je voelt je niet meer vrij om even de boel de boel te laten, om van werkgever te veranderen. Je verworven rechten op te geven, om even lekker op vakantie te gaan. Je kunt je niet veroorloven om een afbetalingstermijn te missen, je vult het ene gat met het andere of vreest de schuldeisers aan de deur. Je kunt niet vrij leven, geen rijkdom ervaren, met de molensteen van jouw persoonlijke schulden om je nek.

Het is dus van groot belang dat je schuldenvrij bent en blijft, of dat je snel van je schulden afkomt. Dit boek helpt je daarbij.

Inkomsten

We beginnen aan de inkomstenkant. Wat komt er bij jou jaarlijks binnen? De belangrijkste component zal ongetwijfeld je salaris zijn. Maar ook een simpele uitkering, pensioen, opbrengsten uit een beleggingsportefeuille, huurtoeslag of (voorlopige) belastingteruggave, bijvoorbeeld in verband met jouw hypotheekrenteaftrek, rente op je spaartegoeden, kinderbijslag, de verkoop van tweedehands spulletjes op marktplaats of de reclame-inkomsten van je eigen website. Er zijn vele bronnen van inkomsten te bedenken.

Maar heb jij ook een goed zicht op je eigen inkomstenstroom? Als je denkt dat je dat hebt, wil ik je vragen om aan te geven welk bedrag jij jaarlijks (bruto) binnenbrengt. Doe eens een educated guess:

Mijn netto jaarlijkse (gezins-)inkomen is: € ………. ,-

Wat ik van mijn jaarlijkse belastingaangifte heb geleerd, is dat ik ieder jaar toch meer inkomsten heb (en helaas dus ook meer belasting betaal) dan ik in eerste instantie dacht. En dat geldt al evenzeer voor mijn totale vermogen op alle (half vergeten) bankrekeningen, deposito’s, aandelen, bedrijfsspaarrekeningen, lijfrentepolissen enzovoort.

Ik kan je nu dus in een heel kort tijdbestek al rijker laten voelen. Want ik ben ervan overtuigd dat jouw educated guess ruim naast de werkelijkheid ligt. Niet alleen er ruim naast, maar ook ver daaronder.

Schrijf in onderstaand schema maar eens de bedragen op, zoals die werkelijk op je jaaropgaven en bankafschriften staan en tel ze vervolgens bij elkaar op. Pak desnoods je laatste belastingaangifte erbij en neem de bedragen daarvan over.

Inkomsten
Jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, 13e maand, eventuele bonussen en toeslagen: ……………………
Uitkeringen (bijstand, ww, pensioen, lijfrente):  ……………………
Overheidstoeslagen:
Kinderbijslag
Huurtoeslag
(Voorlopige) belastingteruggave
……

……………………
……………………
……………………
……………………
Inkomsten uit aandelen / spaartegoeden (rente):……………………
Neveninkomsten / bijbaantjes:……………………
Andere inkomsten:……………………
……………………
……………………
……………………
……………………
Totaal……………………

Het zou me niets verbazen als jouw werkelijke inkomen 10 of 20% hoger ligt dan jouw educated guess. Vergelijk de bedragen maar eens met elkaar. Dat is snel verdiend.

Je bent al veel rijker dan je denkt!

Dat is de eerste rijkdom die je in je zak kunt steken. Om de pessimisten te vlug af te zijn geef ik gelijk toe dat je uitgaven ook een stukje hoger zijn dan je vooraf zou inschatten, maar dat probleempje tackel ik verderop op deze website.

Geniet even van de gedachte aan al dat geld dat jaarlijks jouw kant uitkomt. Visualiseer je het bedrag. De muntjes en briefjes op één grote berg op je keukentafel. Stel je voor dat je dat allemaal in één keer in je handen houdt. Voel je je dan al een beetje rijk?

Misschien kom je zelfs tot de conclusie dat je nu al rijk genoeg bent. Mooi voor jou. Dan kun je deze website afsluiten en doen wat je altijd al deed. Al zou het me niet verbazen als je toch verder leest. De belofte om die stapel met geld binnen een jaar een stuk groter te maken staat namelijk nog steeds. En ik ga het waarmaken ook.

Want we gaan dat bergje laten groeien. En hoe. Maar aanwaaien doet het natuurlijk niet. Je zult daar wel iets voor moeten doen. Als jij meer inkomsten wilt genereren heb ik namelijk twee dingen van jou nodig. Twee uitgaven. Niet in termen van geld, wees gerust.

Ik heb jouw tijd nodig en jouw inzet. Ik heb tenslotte niet beloofd dat je geen moeite voor je nieuwe rijkdom zou moeten doen. Maar ik vraag je niets onmogelijks. Tijd heb je: 24 uur per dag. En over je inzet ga je ook zelf. Beide elementen zijn geld waard en ik laat je zien hoe je ze daadwerkelijk in geld omzet.

Maar bedenk wel goed wat je antwoord gaat zijn, want op het volgende lopen heel wat goede voornemens stuk. Ik vraag om jouw tijd en inzet. Beide gaan we omzetten in jouw fortuin. Maar die tijd en inzet die je in je fortuin gaat steken, kun je niet meer besteden aan andere zaken. Je tijd en energie kun je maar één keer uitgeven. Ieder uur dat je werkt, kun je niet tegelijkertijd besteden aan slapen, of sporten, of relaxen.

Mogelijk staat er op jouw wensenlijstje dat je meer tijd aan je kinderen, partner of vrienden wilt besteden. Dat je daar je geluk en levensvreugde in vindt. Als dat zo is, moet je misschien je tijd en energie niet (alleen) steken in het vergaren van een groter vermogen maar in dat wat je dierbaar is.

En vergis je niet. Tijd is een schaars goed. We hebben er allemaal maar een beperkte hoeveelheid van. En als je wacht met het realiseren van jouw wensen totdat je met pensioen bent of totdat je (ruimschoots daarvoor) een bepaald bedrag op je bankrekening hebt staan, dan kan het weleens zo zijn dat je te weinig tijd (in goede gezondheid) over hebt om al die wensen te realiseren.

Sommige van je wensen zijn tijdgebonden. Je kinderen zijn bijvoorbeeld maar één keer klein. Maak je keuzes dan ook verstandig.

Nou, dat als waarschuwing en disclaimer vooraf. Want nu gaan we geld verdienen. En liefst een heleboel. Er zijn mogelijkheden te over:

 • Vergroot je aantal werkuren
 • Neem een bijbaan of een tweede baan
 • Zoek alle belastingvoordelen
 • Verdiep je in beleggingen en investeer
 • Verander van baan, solliciteer voor een hoger basisinkomen en onderhandel scherp over je salaris
 • Zoek een hobby die geld oplevert. Specialistische websites over excentrieke hobby’s leveren al snel goed geld op. Maar verwacht geen wonderen van online activiteiten tenzij je een product levert en het professioneel aanpakt
 • Start (deeltijd) voor jezelf. Bouw in de avonduren aan je eigen imperium
 • Verkoop je spullen die je niet meer nodig hebt
 • Verhuur een kamer in je huis of verhuur spullen
 • Diversifieer je inkomen. Als je je baan verliest, daalt je inkomen in plaats van dat het verdwijnt
 • Bouw aan passief inkomen, inkomen waar je niets meer voor hoeft te doen
 • ..
 • ..

Dit zijn zomaar wat ideeën wat je kunt doen met jouw tijd en energie. Maar voordat je je daar vol op stort, is het wel zaak om te bekijken waar jouw tijd en energie nu heen gaat. En dan telt zeker de vraag wat je huidige tijds- en energiebesteding jou financieel of anderszins oplevert.

Als voorbeeld heb ik ooit eens uitgerekend hoe je multimiljonair kunt worden door simpelweg geen televisie meer te kijken. Het is tijden geleden gepubliceerd op één van mijn websites maar ik deel het hier graag nog eens met jou.

“Het basistarief om maandelijks televisie te kunnen kijken bedraagt ongeveer € 60,-. En dat zit ik met alle mogelijkheden van netflix, amazon, disney+, videoland etcetera nog aan de lage kant. Maar ik hou even € 60,- aan. Dat is ruim € 700,- per jaar. Exclusief de televisie dan wel. Dat klinkt helemaal niet zo duur. Maar als je iets over geld weet, dan is het wel dat kleine beetjes, gedurende een hele lange looptijd, uiteindelijk een grote smak geld opleveren, of kosten.

De kosten van televisie kijken

Ik reken voor het gemak de periode tussen je 20e en je 80e, wat betekent dat je 60 jaar lang € 700,- betaalt voor je kabel- en internettelevisie. Dat alleen al is € 42.000,-. Zou je dat geld jaarlijks op een bankrekening hebben gezet tegen, laten we zeggen gemiddeld 4 procent, beleggen of sparen (al is dat laatste de laatste jaren niet zo aantrekkelijk meer), dan zou je maar liefst € 175.000 hebben uitgespaard. En dat is wederom exclusief de televisies die je in die 60 jaren verslijt en exclusief prijsstijgingen waardoor de opbrengst nog verder oploopt.

Jouw dagelijkse televisieavondje kost je dus ruim € 175.000,- gedurende jouw leven. Heb je een pluspakket met allerlei extra zenders en een of meer internetvideodiensten, dan wordt het alleen nog maar erger. Vervolgens is het de vraag of de televisie je zoveel plezier en troost biedt, dat dat het geld wel waard is. Als dat zo is, dan is er niets aan de hand.

Als je met het geld dat je uitspaart door geen televisie te kijken nog veel leukere dingen zou kunnen doen, die je veel meer plezier geven, dan zou je je televisiegebruik nog eens tegen het licht kunnen houden.

Reken je rijk

Maar we kunnen de berekening nog verder trekken. Tijd is geld, ook jouw tijd. Laat ik het makkelijk houden en me beperken tot het wettelijk minimumloon dat voor iemand van middelbare leeftijd ligt rond de € 8,50 netto per uur. Gemiddeld kijken we 3 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar. Televisiekijken kost dan € 9.282,- aan tijd per jaar.

Over de duur van ons werkzame leven (20 tot 67 jaar) hebben we het dan over ruim € 435.000,-. Zetten we dat geld op de bank tegen dezelfde gemiddelde spaarrente van 4%, dan zouden we € 1.280.000,- tijdens ons werkzame leven aan tijd uitsparen.

Zou je die tijd die je voor de televisie hangt besteden aan iets wat je het minimumloon oplevert (bijvoorbeeld met wat freelance werk, een website beheren met advertenties, thuiswerk), dan ben je voor je gepensioneerde leeftijd miljonair! En weet je ergens een hogere spaarrente te vinden, of durf je te beleggen, met een gemiddeld rendement van 6%, dan ben je in diezelfde periode al dubbel miljonair geworden. En dan durf jij nog iedere avond te roepen dat er niets op de televisie is?”

Het voorgaande illustreert mooi de keuzes die je hebt in de besteding van je tijd en inzet. Zit je iedere avond voor de televisie, dan levert je dat naast ontspanning en/of ergernis niets op. Besteed je diezelfde tijd aan iets wat wel geld oplevert, dan ben je alleen al door die ‘opoffering’ in tijd binnen je werkzame leven miljonair of zelfs multimiljonair.

Maar misschien wil je je vaste televisieavondje niet opgeven. Dan is het zaak om te kijken naar andere mogelijkheden om tijd uit te sparen. Daarvoor zul je in eerste instantie jouw huidige tijdsbesteding in kaart moeten brengen. Waar besteed jij je tijd aan?

Het is heel simpel. Een dag kent 24 uur en een week zeven dagen. Je kunt zelfs verder kijken naar je tijdsbesteding verdeeld over een maand, een jaar (denk aan vakanties), of levensfasen (denk aan die wereldreis, studie). Zoals eerder al gesteld, zijn bepaalde tijdsbestedingen afhankelijk van de levensfase waarin je verkeert. Studeren doe je over het algemeen als je jong bent. Het kan nog wel als je ouder bent, maar of je dan nog wel het volledige rendement haalt is de vraag. Die wereldreis plannen we over het algemeen pas als we met pensioen zijn, maar of dat dan weer zo handig is is ook de vraag. Had je dat niet beter eerder kunnen doen zolang je nog fit en actief bent?

Bekijk jouw tijdsbesteding in de voor jou meest ideale tijdzone. Of leg een aantal tijdlijnen langs elkaar. Dat wat je gedurende een dag doet, datgene wat verspreid wordt over een week, een maand of een jaar. Je kunt zelfs een levensloop tijdlijn maken en daar je belangrijkste activiteiten in opnemen.

We nemen in het onderstaande schema voor het gemak een dag als uitgangspunt. Geef voor ieder tijdblok aan welke activiteit je verricht en of dat geld oplevert of geld kost. Werken levert geld op (tenzij je iets gruwelijks verkeerd doet) terwijl televisie kijken en winkelen geld kosten.

Ook kun je aangeven of de activiteit onvermijdelijk of vermijdelijk is. Zo zul je iedere dag tijd vrij moeten maken om te eten, anders ga je simpelweg dood. En soms zul je toch echt even naar de wc of onder de douche moeten. Alhoewel, dat laatste is weer een mening.

Je kunt ook nog onderscheiden in activiteiten waar je plezier aan beleefd, of waar je anderszins voldoening uit krijgt en activiteiten die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.

Dat brengt me tot het volgende dagschema, dat je naar hartenlust kunt aanpassen tot een week-, maand- of jaarschema.

TijdActiviteitLevert veel/ weinig opKost veel/ weinigTe vermijden
J/N
Fun
J/N
00.00 06.00Slapen    
06.00 06.30     
06.30 07.00     
07.00 07.30     
07.30 08.00     
08.00 08.30     
08.30 09.00     
09.00 09.30     
09.30 10.00     
10.00 10.30     
10.30 11.00     
  …     

Zo’n overzicht stelt je in staat om keuzes te maken. Activiteiten die je geen geld opleveren, vermijdbaar zijn en waaraan je niet eens plezier beleefd, wat doe je daarmee? Ook kun je nog eens goed kijken of de dingen die je als onvermijdelijk hebt opgeschreven ook echt niet te vermijden zijn. Als voorbeeld: slapen is onvermijdelijk. Maar moet je perse acht uur in bed liggen of is zeven uur ook voldoende? Dat scheelt je toch weer een uur per dag waarin je wat anders kunt doen.

Maar wees ook eerlijk in het plezier dat je aan activiteiten beleefd. Televisie kijken doen we niet voor niets allemaal veel te veel. Het kan niet zo zijn dat dat jou niets oplevert. Al is het maar gedachteloze ontspanning.

Een andere mogelijkheid is om de kaasschaafmethode toe te passen. Als je van de meeste activiteiten gewoon 10% van de tijd afschaaft (nou zal je baas daar niet blij mee zijn, dus van sommige activiteiten blijf je gewoon af), dan win je zomaar ruim anderhalf uur per dag aan tijd. Tijd die jij om kunt zetten in geld. En met het rekensommetje dat we hiervoor hebben gemaakt voor wat betreft het televisiekijken, heb je kunnen zien hoeveel geld je dat op kan leveren.

Helemaal mooi is het natuurlijk om activiteiten die je geld kosten om te ruilen voor activiteiten die je geld opleveren.

Nu denk je mogelijk: Ja, maar dat heb ik er niet voor over. Ik wil me geen slag in de rondte werken en 80 uur van iedere week productief zijn. Ik wil wel rijk zijn, maar er geen moeite voor doen.

In dat geval is mijn boodschap simpel. De keuze is aan jou. De kans dat je zonder al te veel moeite financieel rijk zult worden is vrijwel nihil. Dan moet je echt denken aan het winnen van een loterij en de kans op de hoofdprijs of jackpot varieert bij de meest gangbare Nederlandse loterijen van 1 op 10 miljoen tot 1 op 345 miljard.

De grote voorbeelden waar we al te gemakkelijk aan refereren, zoals Richard Branson van Virgin of Donald Trump werken ook allemaal de klok rond. Ook hen kwam het fortuin niet aanwaaien.

Dat wil niet zeggen dat ik het je niet gun om je tijd aan leuke dingen te besteden waar je plezier aan beleefd. Sterker nog, ik raad het je ten zeerste aan om dat wel te doen. Maar zoek dan die leuke activiteiten waaraan je ook nog eens geld verdient. Heb je geen plezier in wat je doet, dan is de kans heel erg klein dat je dat lang vol kunt houden. Zoek dus vooral die moneymakers waar jij je prettig bij voelt.

Waar het je inkomen betreft, raad ik je aan de volgende zeven succesfactoren in de gaten te houden. Zij bepalen in hoge mate of je succesvol zult zijn in je ondernemingen:

1. Passie, doe wat je leuk vindt

2. Expertise, doe waar je goed in bent

3. Geduld, verwacht geen grote bergen geld overnight

4. Houd vol, haak niet te snel af, gun jouw succes de tijd

5. Doorzetten, lukt het een keer niet, probeer dan wat anders, ga niet bij de pakken neerzitten

6. Spreiding, zet niet alles op één paard. Zorg voor meerdere inkomensbronnen, dan is het minder erg wanneer er één wegvalt

7. Alle beetjes tellen, vele kleine beetjes maken één grote.

En maak keuzes. Is het najagen van fortuin jou het offer van jouw tijd en energie waard. Zo ja, doen. Zo nee, lees dan nog even verder, want ook zonder het vergroten van jouw inkomsten is het mogelijk om jouw rijkdom te vergroten. Ik roep het plaatje nog even in herinnering:

Financiële rijkdom kun je ook vinden in het beheersen van je uitgavenpatroon. Ook daar valt een wereld te winnen met weinig moeite. En dan hebben we het niet eens over het tweede spoor waarover ik het later zal hebben.

Geen zin in hard werken? Lees dan toch even verder.

Uitgaven

Uit onderzoek onder miljonairs is gebleken dat de meeste geen dokters, juristen of topmanagers zijn met dure huizen en dito auto’s. Het blijken mensen van allerlei pluimage die het tot doel hebben gemaakt “onder hun stand” te leven. Mensen die minder uitgeven dan er binnenkomt en het overschot steken in sparen en beleggingen. Zij gaan zo min mogelijk langlopende verplichtingen aan en verzamelen zo beetje bij beetje hun fortuin. Elke euro die je niet uitgeeft is één euro verdiend.

En neem van mij aan. Heel veel uitgaven die je nu doet, leveren geen bijdrage aan jouw levensgeluk. Heel veel uitgaven, waaronder die aan nieuwe schoenen en tasjes voor de dames en technische gadgets voor de heren, zijn er alleen maar om een gat van ontevredenheid te vullen of om de tijd te doden. Kijk maar eens hoeveel mensen iedere zondag gaan “funshoppen”. Hoeveel fun hebben zij en hoe duurzaam is het geluk dat zij daaraan overhouden?

Kortom, het is tijd om jouw uitgaven onder ogen te zien. Hoeveel geef jij jaarlijks uit? Heb je enig idee hoeveel dat is en waaraan? Misschien is het nodig om een tijdje je uitgaven dagelijks! in een schriftje bij te houden om echt inzicht te krijgen in jouw uitgavenpatroon. Vergis je niet. Ieder succesvol bedrijf houdt zijn inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij en stuurt daar ook op. Jij kunt geen rijkdom verwerven als jij daar geen zicht op hebt. Onder aan de streep moet je simpelweg groene cijfers overhouden. En door in je uitgaven te snijden, zeker als ze bij nadere beschouwing voor jou geen toegevoegde waarde hebben, kun je die groene cijfers heel snel laten groeien.

Laten we toch vast een poging wagen om de grote cijfers op papier te krijgen. Maar dit mag geen eenmalige exercitie zijn. Houd dit tenminste enkele maanden tot een jaar lang vol. Je zult jezelf verbazen waar het geld wegsijpelt. Dicht die lekken, zonder af te doen aan jouw levenscomfort, en bespaar jezelf rijk.

Uitgaven
Woonlasten:
Hypotheek/huur
Onderhoud
Energie / water / gas
Verzekeringen
Vervanging inboedel  

……………………
……………………
……………………
……………………
……………………
Ziektekosten(verzekering)……………………
Belastingen
Inkomstenbelasting
OZB e.a. gemeentelijke lasten
Waterschapsbelasting
……………………
……………………
……………………
……………………
Abonnementen
Internet
Televisie
(Mobiele) telefonie
Tijdschriften…
……………………
……………………
……………………
……………………
……………………
Vervoer
Auto/motor aanschaf/afschrijving
Onderhoud
Brandstof
Verzekering
……………………
……………………
……………………
……………………
……………………
Boodschappen
Supermarkt/bakker/slager
Kleding
Electronica
Impulsaankopen
……………………
……………………
……………………
……………………
……………………
Leningen, rente en aflossingen……………………
Vakantie(s)……………………
Uit eten, thuisbezorgd, etc……………………
Roken……………………
Huisdieren……………………
Sportvereniging……………………
Totaal……………………

Voordat je verder leest wil ik je vragen om het overzicht (en je kunt daarin maandelijkse of jaarlijkse bedragen gebruiken) in te vullen. Het geeft inzicht in waar jouw geld blijft. En je kunt er een sport van maken om te bezuinigen op je uitgaven. Waarom veel tijd en energie steken in het vergroten van je inkomsten, als je met veel meer gemak en zonder verlies aan ‘quality of life’ je uitgaven kunt beperken.

Neem als voorbeeld de deelname aan loterijen. Als je niet meedoet aan de lotto, staatsloterij, sponsorbingo, postcodeloterij, krasloten of Lucky day, dan spaart een gemiddeld gezin zo’n € 10,- per week uit. Zet je dat geld iedere week op de bank tegen een zeer bescheiden rente, dan levert je dat al snel een mooie gloednieuwe auto op, binnen 20 jaar al. Weliswaar maak je dan ook nooit meer kans op die hoofdprijs, maar aan de andere kant ‘win’ je met zekerheid een gloednieuwe auto eens in de 20 jaar, simpelweg door niet deel te nemen.

Stel jezelf tot doel om de komende maand of jaar je uitgaven met 10% terug te dringen. Zelfs 20% is meestal eenvoudig haalbaar, maar ik hou het even simpel. Op ieder aspect van jouw uitgaven valt geld terug te verdienen.

Wees alert op aanbiedingen, goedkopere verzekeringen (heb je ze überhaupt nodig), minder snel dingen vervangen, impulsaankopen in de ban doen, boodschappen doen in een goedkopere supermarkt, kleinere stukjes vlees kopen (we eten al veel te veel en je hoeft heen geld uit te geven om al dat vlees er weer af te lijnen), de abonnementen de deur uit, is die bank echt aan vervanging toe?

Ik ken veel mensen die, eenmaal begonnen aan deze uitdaging, het als een sport gaan zien om zoveel mogelijk te bezuinigen. En dat hoeft helemaal niet als een belasting of als ‘vrekkengedrag’ aan te voelen, in tegendeel zelfs.

Je kunt zelfs denken aan het deelnemen aan ruilsystemen. Daarmee spaar je zo honderden euro’s uit bij het schilderen van je huis of de reparatie van je computer. Anderen zullen groenten gaan verbouwen in de achtertuin en zo de uitgaven weten terug te brengen.

Ik heb laatst lang getwijfeld of ik een abonnement zou nemen op een mobiele telefoon. Ik loop namelijk al jaren – overigens naar volle tevredenheid – rond met een prepaid variant. Om mij heen zie ik iedereen rondlopen met van die kekke iphone’s met leuke gadgets en andere handigheden. Dat wilde ik eigenlijk ook wel.

Maar toen bedacht ik me. Wil ik dit eigenlijk echt wel en is het mij de investering waard? Reken even mee. Ik waardeer nu ongeveer twee keer per jaar mijn beltegoed op met ongeveer € 40,-. Dat is dus 160 euro in twee jaar. Daarmee dek ik mijn hele belgedrag af (ik bel dus inderdaad ook niet zo heel veel mobiel, bellen doe ik voornamelijk veel voordeliger thuis). Een abonnement voor een iphone of ander leuk toestelletje kost me gemiddeld zo’n € 35,- per maand. Dat is € 840,- in twee jaar tijd! Dan kan ik natuurlijk wel de hele dag door internetten en e-mailen en al mijn vrienden en vriendinnen de hele dag door bellen om over alles en niks te praten. Maar wil ik dat eigenlijk wel? Bereikbaar ben ik nu ook al. Maar niet meer los kunnen komen van de e-mail? Het is een droombeeld en nachtmerrie tegelijk. Wat wil ik nou eigenlijk? En gaat het leuke er misschien een paar weken na het aanschaffen van het abonnement alweer vanaf?

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik zo’n mooi mobieltje helemaal (nog) niet wil hebben. En zo bespaar ik dit jaar alleen al weer € 340,-. Simpel door geen geld uit te geven aan iets dat ik bij nader inzien eigenlijk niet eens wil.

Met het geld dat je op deze manier bespaart, kun je je schulden omlaag brengen. Los af op lopende leningen en breng je hypotheek omlaag. Iedere maand betaal je daar immers rente over. En van die rente kun je hele leuke andere dingen doen.  Misschien ben ik wat old-school in dat soort zaken, maar ik hou niet van geld lenen. Eerst sparen en dan pas uitgeven is mij geleerd en dat geeft heel veel rust.

Reserveer ook een deel van je besparingen voor leuke dingen. Trakteer jezelf op een dagje in de sauna, koop een gebakje, spreek met een vriendin af in de stad. Beloon jezelf en houd zo je avontuur naar financiële onafhankelijkheid leuk en aangenaam. Het laatste dat ik zou willen is dat je op een houtje moet gaan bijten. Nee, dat beslist niet.

Tijd voor een bruggetje naar het tweede spoor.

Want we hebben nu gekeken naar jouw geldstromen. Maar geld (alleen) maakt niet gelukkig. En alle leuke dingen uit je leven wegbezuinigen omwille van de besparingen is ook niet mijn intentie. Het geld dat je uitspaart is ergens voor. Misschien om op de bank te zetten en zo een gevoel van zekerheid te geven (dat kan mensen heel gelukkig maken). Maar meestal wil je er toch iets mee doen. Er is een doel voor al dat geld. En daar gaan we het nu over hebben.