Rijk in een slank lichaam

Rijkdom zit niet alleen in de euro’s die je op je bankrekening hebt staan, maar is ook een mindset. Daarbij zit rijkdom ook in je gezondheid. Je kunt nog zo rijk zijn, maar als je daarbij een ernstige ziekte onder de leden hebt die je levensvreugde ernstig ondermijnt, dan zou je al je geld willen inleveren voor een goede gezondheid.

Rijkdom zit dus ook in een gezond lichaam. En alhoewel ik geen invloed heb op genetische afwijkingen of de kans dat je kanker of een andere ellendige ziekte krijgt (dat is toch vooral een kwestie van pech of geluk hebben), heb je wel degelijk invloed op je gewicht.

En dat je gezondheid en je gewicht nauw met elkaar samenhangen is al meer dan voldoende onderzocht. Hoe komt het dan dat we collectief steeds dikker worden? En dus meer kans hebben op enge ziektes?

Ook ik heb te maken gehad met iets te veel vet op de botten. Niet extreem, maar wel genoeg om me te gaan irriteren. En daarom heb ik het roer rigoureus omgegooid. Hoe ik naar een BMI van 20 gegaan leg ik je zometeen uit.

Want net als met rijkdom heeft een gezond gewicht te maken met mindset. Dat en discipline. Je moet ook echt een gezonder lichaam willen hebben. Want je moet er wel iets voor laten. Sporten hoeft niet. Ik ben zelf ook niet zo’n sporter. Ik vind het gewoon niet leuk, en wat je niet leuk vindt gaat in de praktijk niet werken. Niet voor langere tijd in ieder geval.

Maar voor de rest is het heel simpel. Je lichaam heeft een aantal voedingsstoffen, calorieën nodig om in leven te blijven. Nou wil het geval dat we collectief meer voedingsstoffen en calorieën in onze mond stoppen, dan ons lichaam dagelijks verbruikt. En dat slaat je lichaam op.

Wil je afvallen? Eet dan minder dan je lichaam per dag verbruikt.

Ik doe dat heel simpel. Ik sta op met een kopje thee, ontbijt rond het middaguur (dat noemen sommige mensen de lunch), tussendoor wat koffie, eventueel een stuk fruit en s-avonds een goede gevarieerde maaltijd. Daarna drink ik alleen nog thee of water (al dan niet met bubbels).

Dus geen bier, geen wijn, geen frisdrank, geen drop of snoep. En vooral, na het avondeten geen chips of snoep op de bank. Heb je een hongergevoel? Mooi, dat betekent dat je aan het afvallen bent. Geen hongergevoel betekent ook dat je niet aan het afvallen bent. Dat is zeker niet altijd makkelijk. Als je partner of kinderen op de bank zitten te snaaien, moet je van goede huize komen om de verleiding te weerstaan. Maar ik weet ook, één dropje is geen dropje. Neem je er eentje, dan volgt al gauw een handje en daarna nog eentje. De nullijn is essentieel. Zolang je zelf de smaak niet in je mond hebt, is de verleiding makkelijker te weerstaan.

Heb je honger. Goed zo. Maar wacht met eten of drinken ten minste een half uurtje. In veel gevallen is het hongergevoel in de tussentijd alweer weggetrokken. Door ook dan niets te eten of drinken (water of thee mag natuurlijk wel) val je des te sneller af.

Is het leven dan nog een beetje lollig? Jazeker. Maar dat zit in andere dingen. En in een goed gevoel over je lichaam. Is het makkelijk? Zeker niet, anders zou iedereen dit wel doen. Het vraagt echt wilskracht en discipline. Houd het doel voor ogen en dan krijg jij dit ook voor elkaar. En het verlangen naar chips, vettigheid en snoep wordt vanzelf minder, als je maar lang genoeg volhoudt.

In het weekend of op feestjes mag je gewoon meedoen hoor. Mijn regel is door de weeks niets, in het weekend mag er gezondigd worden. Zeker als je samen met vrienden bent. Maar de regel is en blijft simpel: als je alles wat je in een dag, week of maand binnenkrijgt gemiddeld maar gelijk of minder is dan wat je lichaam verbruikt beweeg je de goede kant op. Als je dan ook nog een beetje varieert met groente en fruit en de andere onderdelen van de schijf van vijf, dan ben je helemaal goed bezig.

Ook jij kunt binnen 365 dagen, maar vaak al veel sneller, in een gezond en slank lichaam zitten. Volg je deze methode dan ben je in de eerste week al tenminste een kilo kwijt. En dat motiveert. Dat tempo blijf je heel lang volgen. Dus vier tot vijf kilo per maand kwijt raken is geen enkel probleem. Dan kun je zelf de rekensom wel maken tot jouw ideale gewicht.

Een gezond en slank lichaam is ook rijkdom. Ik wens je veel wilskracht en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *