Geluk zit in…

Ben je gelukkig?

Wat maakt dat jij gelukkig bent?

Ik ga je iets verraden: dat zit niet in een groot huis of een dure auto. Geluk zit in de afwezigheid van een aantal zaken en de aanwezigheid van een aantal andere.

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen wat er nu echt toe doet in jouw leven. De methode die eigenlijk altijd werkt is terugkijken op je leven. Stel je even voor dat je ergens in de 90 bent en vanaf je sterfbed terugkijkt op je leven.

Niemand zal dan zeggen had ik maar harder gewerkt of ik wou dat ik een tesla had gereden. Je zult denken aan de triviale zaken waar je je (onterecht) zorgen over hebt gemaakt. Je zult balen dat je zolang hebt doorgereden in die barrel van een auto die iedere week stilviel langs de snelweg.

Maar buiten dat zul je vooral denken aan de mooie herinneringen. En in die herinneringen zitten altijd andere mensen.

Voor geluk moet voldaan zijn aan je basisbehoeften. Of eigenlijk de afwezigheid van zorgen daarover (vergelijk de piramide van Maslow):

  • Een dak boven je hoofd (dat hoeft dus geen vrijstaand huis te zijn!)
  • Een behaaglijke slaapplek (30% van je leven slaap je. Investeer in een goed bed!).
  • Eten en drinken
  • Sociale contacten met familie en vrienden
  • Een manier om iets te presteren dat voor jou betekenis heeft (dat kan werk zijn, een hobby of iets heel anders)

Geluk bestaat ook uit de afwezigheid van een aantal andere zaken:

  • Schulden en geldzorgen
  • Overlast in je woonomgeving (deels is dat de overlast zoals jij die ervaart)
  • Zorgen (over van alles en nog wat), vooral over zaken die mis kunnen gaan. In veel gevallen gaan die helemaal niet mis maar heb je wel de zorgen gehad

En dan gaat het vervolgens alleen nog maar over het maken van mooie herinneringen. Er zijn nu talloze programmatjes die je momenten van vroeger laten herbeleven door foto’s van ‘deze dag’ van een aantal jaren terug voor te schotelen. Nooit komen daar foto’s van materiele zaken naar voren, maar altijd foto’s met familie, vrienden en andere dierbaren. Bij borrelt, uitjes, vakanties, verjaardagen.

Als je een keuze moet maken waar je je tijd, aandacht en geld op enig moment aan moet besteden is het goed om dat voor ogen te houden. Neem een denkbeeldige foto van de keuzes en bedenk je waar je over tien of twintig jaar met plezier aan terug denkt. Dan is de keuze snel gemaakt.

Ik wens je veel geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *