Consumeren of produceren

Je kunt maar twee dingen doen met je tijd: consumeren of produceren. En als je rijk wilt worden staat je dus maar één ding te doen. Minimaliseer je consumptie en maximaliseer je productie.

Waarschijnlijk ben ook jij de grootste deel van je tijd aan het consumeren. Daarmee bedoel ik niet alleen in de letterlijke betekenis van het woord: eten en drinken, maar ook het consumeren van tijd zelf. Je neemt dingen tot je. Dat kan een opleiding zijn (slim, want daarmee investeer je in jezelf, maar het is nog steeds consumeren), maar ook het consumeren van slaap (ook verstandig), of ontspanning, sport, televisie, spelletjes op de tablet, reistijd.

Wat je doet is je tijd opmaken. Het enige dat echt van jou is en waar je maar een beperkt hoeveelheid van hebt, ben je aan het opmaken. Dat is niet altijd erg. Zoals ik hiervoor al opmerkte is het belangrijk om in jezelf te investeren door opleidingen (dat kan ook een goed boek zijn) te volgen, in goede voeding (niet teveel) en voldoende slaap en ontspanning.

Maar hoe vaak heb je niet het gevoel dat je op je telefoon keek voor een whatsappje en er vervolgens een uur of anderhalf verdwenen is voordat je dat ding weer weglegt? Dat er zomaar uren, dagen, weken of maanden voorbij gaan, ja zelfs jaren, dat je denkt: poef, weer een week (of meer) voorbij.

Dat is waar jouw rijkdom door je vingers glipt. Want tel al die minuten, uren en dagen maar eens bij elkaar op. Elk uur dat je niets verdient, ben je in the end geld aan het opmaken. Want alle vaste lasten lopen vrolijk door. Ook als jij niets aan het doen bent. En daarbij is die televisie, je sport, je telefoon niet gratis. Ik had eerder al uitgerekend dat televisie kijken jou gedurende jouw leven € 175.000 kost. Besteed je die tijd aan het genereren van inkomsten, dan heb je je eerste kapitaal verdiend.

Tijd is geld. Bron: pixabay

Het is dus zaak om jouw tijd om te zetten in geld. In ieder geval de tijd die je niet voor iets nuttigs inzet.

Want laten we wel wezen. Tijd omzetten in geld kan wel, maar geld omzetten in tijd weer niet. Elke seconde die wegtikt is verdwenen. Je kunt er geen seconden bijkopen. Wat je wel kunt doen is kwali-tijd kopen. Het leven wat aangenamer maken. Klusjes uitbesteden aan anderen, zoals het schoonmaken van je huis, de strijk doen of de tuin onderhouden. Voor veel mensen is dat een vorm van ontspanning, maar als dat voor jou niet zo is, kun je langs die route wat van je tijd terugkopen.

Want terwijl iemand anders voor jou het huis poetst, kun jij doorwerken aan het vergaren van je fortuin. Of lekker liggen in een hangmat in de tuin. Wat voor jou op dat moment het belangrijkste is.

Hoe zet je tijd dan om in geld?

Daarvoor zijn verschillende methoden. De meest voor de hand liggende is het vinden van een extra (bij)baan. Daarvoor zijn zoveel mogelijkheden dat ik ze hier niet eens allemaal ga noemen. Je kunt s-avonds in een bar gaan bijklussen, het huishouden van een ander doen, enquêtes invullen op internet, het schrijven van een weblog (al is dat echt geen vetpot), het rondbrengen van reclamefolders. Ben je goed met belastingen, dan kun je vanaf maart tegen een vergoeding de belastingaangifte invullen van anderen. Geef je op als mystery shopper of meld je aan als callcentermedewerker. Met dat laatste kun je tegenwoordig gewoon vanuit huis aan de slag.

Dat lijkt allemaal klein grut dat weinig geld oplevert, maar het werkt twee kanten op. Je verdient een klein zakcentje bij, en in de tussentijd geef je geen geld uit. Win-win.

Wil je voor groter succes gaan, schrijf dan een boek, verdiep je je in beleggingen en stap je in in je eerste beleggingsfonds, of verkoop je talent op websites als Fiverr. Je hoeft er je huis niet voor uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *