Consumeren of produceren

Je kunt maar twee dingen doen met je tijd: consumeren of produceren. En als je rijk wilt worden staat je dus maar één ding te doen. Minimaliseer je consumptie en maximaliseer je productie.

Waarschijnlijk ben ook jij de grootste deel van je tijd aan het consumeren. Daarmee bedoel ik niet alleen in de letterlijke betekenis van het woord: eten en drinken, maar ook het consumeren van tijd zelf. Je neemt dingen tot je. Dat kan een opleiding zijn (slim, want daarmee investeer je in jezelf, maar het is nog steeds consumeren), maar ook het consumeren van slaap (ook verstandig), of ontspanning, sport, televisie, spelletjes op de tablet, reistijd.… Lees verder

Rijk in een slank lichaam

Rijkdom zit niet alleen in de euro’s die je op je bankrekening hebt staan, maar is ook een mindset. Daarbij zit rijkdom ook in je gezondheid. Je kunt nog zo rijk zijn, maar als je daarbij een ernstige ziekte onder de leden hebt die je levensvreugde ernstig ondermijnt, dan zou je al je geld willen inleveren voor een goede gezondheid.

Rijkdom zit dus ook in een gezond lichaam. En alhoewel ik geen invloed heb op genetische afwijkingen of de kans dat je kanker of een andere ellendige ziekte krijgt (dat is toch vooral een kwestie van pech of geluk hebben), heb je wel degelijk invloed op je gewicht.… Lees verder

Geluk zit in…

Ben je gelukkig?

Wat maakt dat jij gelukkig bent?

Ik ga je iets verraden: dat zit niet in een groot huis of een dure auto. Geluk zit in de afwezigheid van een aantal zaken en de aanwezigheid van een aantal andere.

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen wat er nu echt toe doet in jouw leven. De methode die eigenlijk altijd werkt is terugkijken op je leven. Stel je even voor dat je ergens in de 90 bent en vanaf je sterfbed terugkijkt op je leven.

Niemand zal dan zeggen had ik maar harder gewerkt of ik wou dat ik een tesla had gereden.… Lees verder

Geld verdienen of doen wat je leuk vindt?

Een Amerikaanse manager stond op de pier van een klein kustplaatsje in Mexico, toen een kleine boot met een Mexicaanse visser aanmeerde. In de boot lagen enkele grote vissen. De Amerikaanse complimenteerde de Mexicaan met de vangst en vroeg hoe lang het duurde om ze te vangen. De visser antwoordde: “een uurtje of twee.”

De Amerikaan vroeg: “Als het maar een paar uurtjes duurde om deze heerlijke vis te vangen, waarom ben je dan niet langer gebleven om meer vis te vangen?” De visser legde uit dat deze vangst genoeg was om zijn gezin te voeden. De Amerikaan vroeg: “Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?”… Lees verder

Besparen

Op deze website heb ik uitgelegd dat rijkdom niet alleen zit in het vergroten van je inkomsten, maar juist ook in het kritisch zijn op je uitgaven. Vaak zitten daar nog veel bespaarmogelijkheden. Zeker als het gaat om terugkerende uitgaven zoals die van abonnementen, verzekeringen, energie, boodschappen leveren kleine besparingen op termijn alweer een grote winst op.

Voor goede bespaartips is er een tweetal onafhankelijke websites die ik onder je aandacht wil brengen:

Het Nibud, een onafhankelijk onderzoeks- en voorlichtingsinstituut over de huishoudportemonnee geeft verschillende nuttige bespaartips.

Ook de consumentenbond heeft een lijstje met 20 bespaartips.

Beide sites komen met nuttige en bruikbare tips die in ieder huishouden zijn toe te passen.… Lees verder